KÖZLEMÉNYEINK


Székházfelújítás

Az MNB székházának rekonstrukciója során az épület környezete is szépül

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Szabadság téri székház-felújításának projektszintű megvalósítása a jegybank leányvállalataként az MNB-Ingatlan Kft. hatásköre. A beruházás kapcsán az MNB-Ingatlan Kft. által megbízott generálkivitelező, a Raw Development Kft. egy településfejlesztési megállapodást kíván megkötni Belváros-Lipótváros önkormányzatával, hogy így támogasson közösségi célú beruházások megvalósulását a kerületben. A szerződés az MNB Ingatlan Kft. részére nem jelent többletköltséget, hiszen mint a generálkivitelező érdekkörében felmerülő költség, része a korábbi vállalási árnak.

 

Az egyik Szabadság téri játszótér ideiglenes elbontására a beruházás mielőbbi befejezéséhez szükséges felvonulási terület biztosítása miatt van szükség. A kivitelezési munkák gyorsabb lezárása nem csak a környékbeli lakók, de az ott közlekedők érdekeit is szolgálja. A gyermekek fizikai és szellemi fejlődését mind a megrendelő, mind pedig a kivitelező prioritásként kezeli, ezért az épület rekonstrukciójának befejeztével a területet a kivitelező modern, a kor elvárásainak megfelelő, biztonságos térelemekkel felszerelt módon adja át, a gyermekek által használt játszóterület nem fog csökkenni. A megújult terület megnyitására a rekonstrukciós munkák 2024 nyarára tervezett lezárulta után kerülhet sor.

Reagálás a félrevezető sajtóhíresztelésekre

Sajtóközlemény

Az MNB-Ingatlan Kft közpénzzel gazdálkodó intézményként a törvényi előírásokat teljes mértékben betartva és transzparens módon folytatja gazdasági tevékenységét.


Az MNB Pénzmúzeum és Felügyeleti Központ épületének felújítása olyan kritikus pénzügyi rendszereket érintettek, amelyek nemzetbiztonsági védelme az ország érdeke, ezért az épület felújítása kapcsán a közbeszerzésekről szóló törvény, valamint a 492/2015. Korm. rendelet rendelkezései alapján az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága jóváhagyta a közbeszerzési eljárás lefolytatása alóli mentességet. Közérdekű bejelentés megvizsgálása során később a Közbeszerzési Hatóság is azt állapította meg, hogy az MNB-Ingatlan Kft. eljárása megfelelt a jogszabályban foglaltaknak.


Ennek megfelelően az MNB-Ingatlan Kft., mint megrendelő generálkivitelezői szerződést kötött a Raw Development Kft.-vel, hogy az MNB Pénzmúzeum és Felügyeleti Központ Széll Kálmán téri épületének teljes külső és belső műemléki felújítását követően  „kulcsra készen” átadja az ingatlant. Az MNB-Ingatlan Kft. meghatározta, hogy milyen technikai paraméterek mentén szeretné birtokba venni az ingatlant, ugyanakkor arra nincs és nem is lehetett ráhatása, hogy egyes munkafolyamatokhoz (köztük az épület teljes bebútorozásához) a generálkivitelező milyen versenyeztetési eljárás alapján választja ki a partnerét.

Az MNB-Ingatlan Kft a felújítás részeként folytatott beszerzéseknél minden esetben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el és visszautasít minden ezzel ellentétes sajtóhíresztelést, amely alkalmas az olvasók megtévesztésére.